BUITENPOST – Met ingang van 30 januari 2020 is de stichting Gouden Driehoek NOF ontbonden. Als gevolg van de nieuwe regionale samenwerking binnen de Regiodeal Noordoost Fryslân met het instellen van de Regioboard Noordoost Fryslân en een Klankbord- en Adviesraad. Hierin is de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs vertegen- woordigd. De nieuwe Stichting Versnellings- agenda zal de functie van aanjager innemen als het gaat om de uitvoering van de Regiodeal en de businesscases.
Hiermee breekt een nieuwe fase aan in de regionale samenwerking en waardoor de stichting Gouden Driehoek haar taken heeft beëindigd om ruimte te maken voor de Regioboard.
Netwerkorganisatie
De Gouden Driehoek is opgericht in 2009 als netwerk- organisatie waar de drie O’s activiteiten en projecten op het gebied van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt initieerden en werd gezorgd voor uitvoering. Hierbij was een belangrijk aandachtspunt ook de aansluiting op wonen en werken in een kansrijke regio, versterken van duurzaam ondernemerschap en innovatief vermogen bij het bedrijfsleven.
Gouden driehoek stopt
De Gouden Driehoek heeft zich met name ingezet voor de sectoren Techniek en later ook Zorg met als doelstelling deze sectoren bekend te maken bij de jongeren waardoor de instroom gestimuleerd wordt. Met diverse projecten en activiteiten is dit opgepakt waarbij de Techniekdagen jaarlijks terugkerende activiteiten waren in samenwerking met de Technetkringen in de diverse gemeenten. Veel van de activiteiten worden nu verder ondergebracht in de busines- scases die binnen de Regiodeal worden uitgevoerd. Het saldo dat resteert na de ontbinding van de stichting komt dan ook ten goede aan het event Techniek Tastbaar dat de komende jaren wordt georganiseerd in NOF.
Regiodeal
De Regiodeal Noordoost-Fryslân/Versnellingsagenda is een unieke manier van samenwerken tussen overheden, onderwijs en ondernemers om de regio structureel economisch te versterken in de periode 2020 en 2025. Voor deze samen- werking heeft het Rijk 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. Samen met de bijdrage vanuit de provincie Fryslân en de vier betrokken gemeenten komt er een bedrag beschikbaar van 29,4 miljoen euro.
Samenwerking
De nieuwe stichting zorgt ervoor dat onderwijspartijen en ondernemers bij één loket terecht kunnen voor een subsidieaanvraag. De stichting Versnellingsagenda opereert niet alleen. Om de samenwerking slagvaardig aan te kunnen jagen wordt er nauw samengewerkt met de Regioboard Noordoost Fryslân. De Regioboard neemt besluiten over de projecten die subsidie vanuit Versnellingsagenda aanvragen. Daarnaast is er een Klankbord en Adviesraad. Deze raad geeft gevraagd maar ook ongevraagd adviezen aan de Regioboard over de uitvoering van de projecten van de Versnellings- agenda.